Cyprus Forum Cities: Τι θα δουμε στο μεγαλυτερο συνεδριο Τοπικης Αυτοδιοικησης

Διεξάγεται για πρώτη φορά το Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση στο οποίο θα παραστούν για πρώτη φορά με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις, οι Δήμαρχοι των μεγαλύτερων Δήμων του νησιού. CLOSE To 1ο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση συνδιοργανώνεται από το Oxygono και τον Δήμο Λεμεσού, στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή: 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ. Η εναρκτήρια εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στις 17:00μμ, στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Λεμεσού.
7
Apr

Cyprus Forum Cities: Τι θα δουμε στο μεγαλυτερο συνεδριο Τοπικης Αυτοδιοικησης

Διεξάγεται για πρώτη φορά το Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση στο οποίο θα παραστούν για πρώτη φορά με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις, οι Δήμαρχοι των μεγαλύτερων Δήμων του νησιού.
CLOSE

To 1ο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση συνδιοργανώνεται από το Oxygono και τον Δήμο Λεμεσού, στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή: 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ. Η εναρκτήρια εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στις 17:00μμ, στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Λεμεσού.

Εμείς μιλήσαμε με τον Ιδρυτή και Εκτελεστικό Πρόεδρο του Cyprus Forum, Νικόλα Κυριακίδη για όσα θα δούμε στο πρώτο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι θα συζητηθεί στο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση και ποιος ο στόχος του;

Το Cyprus Forum Cities, το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στις 7 και 8 Απριλίου 2023 στη Λεμεσό, φιλοδοξεί να γίνει ένα ετήσιο συνέδριο αφιερωμένο στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης της Κύπρου και όχι μόνο και να γίνει με το πέρασμα των χρόνων κοινός τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για τις προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντίστοιχα συνέδρια υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Olympia Forum στην Ελλάδα και το πρόσφατο Cities Forum στο Τορίνο, τα οποία αποτελούν για εμάς πρότυπα.

Το Cyprus Forum Cities οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή: «100 κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030» με στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, το δομημένο περιβάλλον αλλά και από το ΤΕΠΑΚ.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο αναβαθμίζεται αλλά έχει ακόμη πολλά περιθώρια αν συγκρίνουμε με άλλες χώρες. Επίσης, υπάρχουν δήμοι και κοινότητες που είναι πολύ πιο δραστήριοι από άλλους. Αντίστοιχα, ούτε οι πολίτες έχουν κατανοήσει τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης για να καταστούν οι πόλεις και οι κοινότητες τους πιο βιώσιμες και άρα να ασκήσουν την κατάλληλη θετική πίεση στους τοπικούς αξιωματούχους. Στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα να φέρει καλές πρακτικές στην Κύπρο από το εξωτερικό.

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές στο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Στις 7 Απριλίου θα φιλοξενήσουμε τον Patrick Child, Διευθυντή του EU Missions Office της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών και τον Harald Sonderegger, Αντιπρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχουν επίσης προσκληθεί όλοι οι δήμαρχοι, σχετικοί υπουργοί και άλλοι παράγοντες, για μια κλειστή συζήτηση επί διαφόρων ζητημάτων.

Στις 8 Απριλίου θα έχουμε συζητήσεις για θέματα βιώσιμης κινητικότητας κυρίως σχετικά με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, θέματα κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και περιβάλλοντος όπου θα συζητηθεί το Σύμφωνο των Δημάρχων, θέματα θαλάσσιας ανάπτυξης όπου θα γίνει συζήτηση για τις μαρίνες του νησιού, θέματα εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα πώς μπορούν τα πανεπιστήμια να αναβαθμίσουν μία πόλη και τέλος θέματα βιώσιμου τουρισμού. Θα υπάρξει επίσης συζήτηση σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σχετικά με θέματα διαφάνειας των τοπικών αρχών. Ομιλητές θα είναι δήμαρχοι, στελέχη υπουργείων, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Τέλος, μεταξύ άλλων, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου.

Σε ποιους απευθύνεται το συνέδριο και τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες;

Το συνέδριο απευθύνεται προς όλους τους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και προς τους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις από τους εκλεκτούς ομιλητές του συνεδρίου. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μία ολιστική ενημέρωση για θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα οποία θα αναπτυχθούν εις βάθος από τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και κρατικούς αξιωματούχους.

Ποια αναμένετε ότι θα είναι τα συμπεράσματα του συνεδρίου και πως θα τα αξιοποιήσετε;

Οι διάφορες συζητήσεις γύρω από θέματα βιώσιμης κινητικότητας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας, περιβάλλοντος, θαλάσσιας ανάπτυξης, εκπαίδευσης κ.α. αναμένεται να καταδείξουν τα υφιστάμενα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τους κρατικούς σχεδιασμούς αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με αυτό τον τρόπο, τα διάφορα συμπεράσματα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προτάσεων, που με το πέρας του συνεδρίου, θα κατατεθούν στα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων υπό τη μορφή τελικού απολογισμού. Στην συνέχεια, θα υπάρξει ανατροφοδότηση όλων των δράσεων, ούτως ώστε να καταγραφούν ενέργειες που λήφθηκαν προς υλοποίηση των ιδεών και προτάσεων του συνεδρίου.

Πόσο σημαντική είναι η διεξαγωγή ενός τέτοιου συνεδρίου ένα χρόνο πριν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα επιφέρει συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων;

Η επερχόμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένεται να αλλάξει πολλά, εντούτοις είναι σημαντικό να γίνει σωστό πλάνο υλοποίησης από τους βασικούς παίχτες που θα κληθούν να την υλοποιήσουν. Η διεξαγωγή ενός τέτοιου συνεδρίου ένα χρόνο πριν την υλοποίησή της, θα φέρει κοντά τους βασικούς παίχτες, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αναπτύξουν ένα γόνιμο διάλογο για θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα οποία χρήζουν άμεσης διευθέτησης, αλλά και να λάβουν ενημέρωση για σημαντικά ζητήματα από τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και καταξιωμένους ακαδημαϊκούς.

Στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, πόλεις που πήραν σοβαρά τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης τη δεκαετία του 90’ και έκαναν πλάνα βιώσιμης ανάπτυξης για τις πόλεις τους, είναι τώρα εξελιγμένες πόλεις που παρέχουν καλής ποιότητας ζωή στους πολίτες τους. Πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο χωρίς να προσπαθούμε κάθε φορά να ανακαλύψουμε τον τροχό. Καλές πρακτικές υπάρχουν. Ας τις προσαρμόσουμε στα κυπριακά δεδομένα και μέσω ενός ολιστικού σχεδιασμού, με τη σύμπραξη της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, των επιχειρήσεων και των πολιτών, να προχωρήσουμε σε μία πραγματική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που να θέτει τις βάσεις για μία πιο αποτελεσματική, σύγχρονη και αειφόρο ανάπτυξη των δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/cyprus-forum-cities-ti-tha-doyme-sto-megalytero-synedrio-topikis-aytodioikisis